Dag van de Fietshelm10 april 2024 is de derde editie van de Dag van de Fietshelm. Een dag die in het leven geroepen is om aandacht te vragen voor het belang van het dragen van een fietshelm. Artsen, organisaties en stichtingen hebben de handen ineen geslagen om ook op de overige dagen het fietshelmgebruik te stimuleren.

Samenwerking in Den Haag: Artsen van HMC bundelen krachten voor meer aandacht voor fietsveiligheid

Despina Charalabidis 03-04-2024 135 keer bekeken 0 reacties

Om fietsveiligheid nog beter onder de aandacht te brengen, zoekt Haaglanden Medisch Centrum (HMC) ook de samenwerking op buiten het ziekenhuis. Samen met de Haagse Hogeschool (HHS) en de gemeente Den Haag wordt een onderzoekprogramma opgestart over preventie van ernstige verkeersongevallen.

Wethouder Arjen Kapteijns en Koen Breedveld (lector Impact of Sport HHS) bezoeken op de Landelijke Dag van de Fietshelm het level-1 traumacentrum van HMC Westeinde en gaan met de ambassadeurs vanuit HMC voor de fietshelm (Alexander Leijdesdorff, traumachirurg, Hugo den Boogert, neurochirurg, en Vincent de Jong, intensivist) in gesprek over het belang van het dragen van een helm. Daarnaast maken medewerkers die met een fietshelm naar het ziekenhuis komen kans op een leuke verrassing.

Op de spoedeisende hulp van HMC Westeinde, een van de grootste van Nederland, blijft het aantal fietsslachtoffers, stijgen. De gevolgen van het niet dragen van een fietshelm zien de specialisten vrijwel dagelijks terug op scans van het hoofd: breuken, bloedingen en ernstige kneuzingen. Patiënten kunnen nog jarenlang of zelfs blijvend last hebben van ‘onzichtbare klachten’ zoals overprikkeling, concentratieproblemen en vermoeidheid. Met dit gezamenlijke initiatief van ziekenhuis, gemeente en hogeschool willen we samen meer bewustwording creëren van het leed dat voorkomen had kunnen worden door simpelweg een fietshelm op te zetten.

Cookie-instellingen