Dag van de Fietshelm

10 april 2024 is de derde editie van de Dag van de Fietshelm. Een dag die in het leven geroepen is om aandacht te vragen voor het belang van het dragen van een fietshelm. Artsen, organisaties en stichtingen hebben de handen ineen geslagen om ook op de overige dagen het fietshelmgebruik te stimuleren.

‘Als iedereen een fietshelm draagt, wordt geen kind meer geplaagd’

Despina Charalabidis 11-04-2024 190 keer bekeken 0 reacties

Elk jaar overlijden vijf kinderen aan hersenletsel door fietsongelukken. Meer dan 700 kinderen lopen ernstig hoofdhersenletsel op door een ongeluk met de fiets. Daarom roepen kinderchirurgen van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis ouders op om hun kinderen een fietshelm op te zetten.

Door: Esther Godijn

Landelijke Dag van de Fietshelm

Nu is het in Nederland niet verplicht of gebruikelijk om kinderen een fietshelm op te zetten in het verkeer. Het wordt vaak zelfs een beetje gek gevonden. ‘Maar als we het allemaal doen, wordt geen kind er nog mee geplaagd’, zegt kinderchirurg dr. William Kramer. Hij is deskundige op het gebied van hoofdhersenletsel bij kinderen als gevolg van fietsongelukken en het voorkomen van letsels. 

De meloen, het ei en de fietshelm

Kramer laat kinderen vandaag tijdens de Landelijke Dag van de Fietshelm op een leuke manier zien wat het effect is van het dragen van een fietshelm. Dat doet hij door een valproef met twee meloenen, twee eieren en twee op maat gemaakte fietshelmen. Wat er gebeurt, zie je hieronder…

De kinderchirurg is een groot voorstander van de fietshelm. Voor iedereen, maar zeker voor kinderen. Wat de hem betreft kunnen ouders daar niet vroeg genoeg mee beginnen. ‘Ook als kinderen nog bij hun ouders op de fiets zitten, moeten ze een helm op. In het ziekenhuis zien we dagelijks de gevolgen van het ontbreken van een fietshelm. En die zijn indrukwekkend, want hersenweefsel geneest nooit meer. In het ergste geval komt een kind te overlijden. Een fietshelm kan dit voorkomen.’

Voorkomen kan

Het aantal fietsslachtoffers met ernstig letsel daalt in Nederland jaarlijks te beperkt. In 2023 waren het er 48.700. ‘Het totaal aantal fietsers met ernstig hoofdhersenletsel was in 2023 zelfs 12.500. Hiervan is 20% 55 jaar of ouder. De fietshelm verkleint het risico op ernstig hoofdhersenletsel voor alle fietsers tot zelfs 65% en kan bij een ongeval de ernst van het letsel aanzienlijk beperken’, benadrukt Kramer. 

‘Ernstig hoofdhersenletsel kan leiden tot ernstige en levenslang blijvende gevolgen, zoals psychomotorische problemen, epilepsie, leer-, prestatie-, en concentratiestoornissen of karakterveranderingen.’

Landelijke Dag van de Fietshelm 

Toch is de helm in Nederland nog niet verplicht. Daarom is twee jaar geleden de Landelijke Dag van de Fietshelm gestart door Artsen voor Veilig Fietsen, Hersenstichting, HersenStrijd fonds, VeiligheidNL, Interpolis, ANWB en Veilig Verkeer Nederland. Op deze jaarlijks terugkerende dag maken zij de Nederlanders duidelijk hoe belangrijk het is om veilig te fietsen en een fietshelm te dragen. ‘Fietshelm op, gewoon doen’, besluit Kramer. 

Bron: https://amazingerasmusmc.nl/chirurgie/als-iedereen-een-fietshelm-draagt-wordt-geen-kind-meer-geplaagd/

Cookie-instellingen